Terug naar alle evenementen

LUTEDUO PLUS | JOHANN SEBASTIAN BACH - MAGIE VAN SNAREN EN PIJPEN

  • Lutherse Kerk Maastricht 14 Hondstraat Maastricht, LI, 6211 HX Netherlands (kaart)

LUTEDUO PLUS

Anna Kowalska - barokluit
Anton Birula - barokluit
Alisa Birula - orgel

Program
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Pastorale (BWV 580) luit duet
BWV 596 Bach-Vivaldi Concerto in d - minor orgel
Jesus bleibet meine freude BWV 147 luit duet
Prelude, Fugue and Allergo BWV 998 luit duet
Prelude and fugue in C major BWV 547 orgel

LUTEDUO PLUS

LUTEDUO Anna en Anton willen de aandacht vestigen op een lang vergeten repertoire voor twee barokluiten. Ze zijn gefascineerd door werken die geschreven zijn tijdens het verval van de luitgeschiedenis en willen deze prachtige muziek vandaag de dag populair maken. Baroque Insight toont de contrasterende stijlen van verschillende culturen en neemt je mee door de plechtige composities van de grote Italiaanse luitisten. Een groot Lute Duo project is gewijd aan de muziek van J.S. Bach - zijn werken voor solo luit en luit transcripties van viool, cello en andere composities. Het laatste speciale programma is gewijd aan reconstructies en arrangementen van duetten van S.L. Weiss voor 13-korige barokluiten. In 2017, als onderdeel van het FCCH Early Music Season festival in Beijing en Wuhan (China), lanceerden Anna en Anton het allereerste luitprogramma 'Bach meets Weiss' dat uitsluitend bestaat uit duetten van Silvius Leopold Weiss en Johann Sebastian Bach. Anna en Anton hebben hun concertprojecten met succes gepresenteerd op internationale muziekfestivals in Oostenrijk, België, Bulgarije, China, Kroatië, Tsjechië, Estland. Frankrijk, Finland, Litouwen, Letland, Duitsland, Nederland, Moldavië, Polen, Rusland, Roemenië, Zwitserland, Oekraïne en Italië.

ANNA KOWALSKA studeerde luit bij Prof. Toyohiko Satoh, Nigel North en Joachim Held aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze kreeg professionele training in klassiek gitaarspelen voordat ze historische instrumenten ging bespelen. Anna's muzikale interesses reiken veel verder dan de wereld van de oude muziek. Haar vader speelde, amateuristisch maar zeer goed, accordeon en steunde altijd alle muzikale interesses van zijn dochter. Haar ouders waren vaak de eerste mensen van wie ze verschillende genres van klassieke of populaire muziek leerde kennen. Ze lieten Anna onder andere kennismaken met traditionele Keltische muziek en als gevolg daarvan is het spelen van de Engelse concertina en fiddle haar passie, die ze combineert met haar liefde voor de luit en snaarinstrumenten. Anna geeft luitles aan de F. Nowowiejski Academy of Music in Bydgoszcz.

ANTON BIRULA begon zijn muzikale opleiding op de piano en gitaar, en in het begin van de jaren 1990 voltooide hij ook een studie fotografie met als specialisatie fine art fotografie. Het werken aan foto's in de donkere kamer was een gelegenheid om naar een enorme hoeveelheid muziek te luisteren, vooral historisch geïnformeerde opnames van uitvoeringen. Hierdoor raakte Anton geïnteresseerd in oude muziek, vooral de luitwerken van Silvius Leopold Weiss en Johann Sebastian Bach. Deze fascinatie leidde hem naar Nederland en Duitsland, waar hij luit studeerde bij Prof. Toyohiko Satoh aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en bij Prof. Konrad Junghaenel aan de Hochschule für Musik in Keulen. Hij is vooral geïnteresseerd in transcripties voor barokluit van soloviool- en cellowerken van J.S. Bach. Anton Birua doceert luit aan de F. Nowowiejski Academy of Music in Bydgoszcz.

ALISA BIRULA begon haar muzikale opleiding in 2010 aan het K.Szymanowski ZPSM No. 4 in Warschau in de pianoklas van Prof. Maria Grzebalska, in 2015 begon ze orgel te leren in de klas van Prof. Emilia Dziubinska. Ze heeft haar vaardigheden aangescherpt in lessen en workshops bij onder andere Prof. Michał Markuszewski, Prof. Piotr Rachoń, Prof. Urszula Bartkiewicz, Prof. Maria Erdman, Prof. Zofia Antes, Prof. Wolfgang Seifen, Prof. Vincent Dubois, Prof. Johann Vexo, Prof. Ennio Cominetti, Prof. Vincent Ranger, Prof. Dmitry Zubov, Prof. Evgueni Sinaiski.

In 2020-2022 won Alisa een onderscheiding bij het 5e Orgelconcours (grensoverschrijdende editie) in Racibórz, 28 oktober 2021, een onderscheiding bij het 2e Algemeen Concours van Jonge Organisten in Sanok, 19-21 mei 2022, en de 2e plaats bij het Orgelconcours van het Centrum voor Artistiek Onderwijs in Wrocław, 4-6 april 2022.

In eerdere jaren won Alisa de 2e plaats op de 5e Marian Sawa National Organ Competition in Warschau, 16-17 januari 2017, de 2e plaats op de 11e Krakow Young Organists' Competition, 18-25 november 2018, een onderscheiding op de 9e National Organ Competition voor studenten van muziekscholen van de eerste en tweede graad in Olsztyn, 22-24 maart 2019, en de 3e plaats in de oudere groep op het 15e Bialystok Festival of Young Organists, 10-11 oktober 2019.
Ze heeft onder andere opgetreden in het "Beethoven Plus 2019" Festival in Altaussee (Oostenrijk), het 6e en 8e Internationale Orgel Kerstfestival "Adeste Fideles" 2019 en 2021 in St. Petersburg (Rusland), het "Autumn with Elsner and Weiss" Festival 2018 in Grodkow, het 21e Internationale Muziekfestival "Świnoujskie wieczory organowe - muzyczne pearls baroku" 2019, evenals het "Dramma per Musica" Festival 2021 in Warschau. Alisa is vast lid van het ensemble LUTEDUO PLUS, waarmee ze sinds 2018 optreedt en zowel solo- als kamermuziekstukken uitvoert.
Alisa studeert momenteel aan de Codarts Hogeschool voor de Kunsten in Rotterdam aan de orgelafdeling.

Voorproefje
https://www.youtube.com/watch?v=1paBGp-Tyjw&ab_channel=LUTEDUO